Povratak

Poremetnje koštano-zglobnog sustava u kunića | Spondiloza lumbalnog dijela kralježnice | Gonartroza ili artroza koljena

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Poštovani, molila bih savjet u vezi kunića. Dg /na trupu su vidljive jače spondiloartrotične promjene duž lumbalne kralježnice. Bilateralna gonartroza. Kunić je star 10 godina, obavlja nuždu, jede pije, sve kao i inače. Prepisan mu je Neurobion. Desnu zadnju šapicu izbacuje prema van, ovisno koji dan, ne svaki. Mene zanima da li on ima bolove te da li bi bilo bolje da mu radimo vježbe ili da miruje? Ima li kakva pomoć pri tome, usporavanje bolesti? Hvala. Marijana

O: U kunića se relativno često javljaju problemi vezani uz promjene na lumbalnom dijelu kralježnice. S obzirom na to da je to pozicija na kojoj su leđa najizloženija različitim inzultima, upravo tu se pojavljuju deformacije ili oštećenja. Pri tome životinja pokazuje znakove pareze i paralize stražnjih ekstremiteta.

Spondiloza lumbalnog dijela kralježnice često se javlja u kunića starijih od 4 godine. Smanjena fleksibilnost kralježnice životinjama otežava skakanje i trčanje.

Kunići se ponekad vuku ili se pak potpuno odbijaju kretati. Bol se može i ne mora javiti, ovisno o vremenskim prilikama i kretanju kunića. U ovakvim slučajevima odlazak na wc može također predstavljati problem.

Druga dijagnoza kod Vašeg kunića, gonartroza ili artroza koljena obostrano (bilateralno) predstavlja oboljenje koja nastaje oštećenjem hrskavice u koljenu. Ovakvo stanje može biti izrazito bolno što i ograničava pokretljivost. Nije česta pojava u kunića, a vjerojatno je uzrok povremenog protuprirodnog kretanja noge prema van Vašeg ljubimca.

Liječenju kunića oboljelog od neke poremetnje koštano-zglobnog sustava pristupamo iz nekoliko smjerova. Prije svega potrebno je slijediti upute od strane ambulantnog veterinara o aplikaciji lijekova (lijekovi protiv bolova, eventualno antibiotici, vitaminska potpora i sl.), voditi računa o optimalnoj tjelesnoj težini, osigurati kvalitetnu ishranu obogaćenu i vitaminskim dodacima, svježu vodu, redovito čišćenje kaveza kako bi se osiguralo da prostirka odnosno piljevina u kavezu uvijek bude suha čime se izbjegava nagrizanje kože od urina.

Što se kretanja tiče, u svakom slučaju treba osigurati lagane aktivnosti, no isto tako omogućiti mu neklizavu površinu kako nehotice ne bi došlo do daljnjih oštećenja tkiva. Zatim, potrebu za fizikalnom terapijom propisuje veterinar u veterinarskoj ambulanti nakon pregleda, ali u pravilu, ukoliko se kunić redovito kreće i ravnomjerno opterećuje ekstremitete, nije neophodna, pa je vjerojatno to i razlog što Vam je odmah i nisu savjetovali za Vašeg ljubimca.

Također, ako kunić ne bude u mogućnosti sam mokriti potrebno je ručno prazniti mokraćni mjehur na redovitoj bazi kako bi izbjegli infekciju mjehura. Masaže i istezanje mišića nogu nekoliko minuta dnevno može također biti vrlo korisno.

Svakako Vam preporučam da kroz 10-14 dana načinite, u dogovoru sa Vašim veterinarom, kontrolni pregled kako bi se procijenio oporavak i postavila konkretnija prognoza zdravstvenog stanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr